Međunarodna trilateralna izložba ÍLHAVO 2012

187 PencilIvan Librić

Sporazum o suradnji Portugalskog i Hrvatskog filatelističkog saveza iz 2011. godine svoju prvu primjenu imao je u sudjelovanju hrvatskih izlagača na međunarodnoj izložbi ÍLHAVO 2012. Izložba je bila trilateralna Portugal – Hrvatska - Grčka, a održana je od 2. do 7. 10. 2012. u prostoru Muzeja pomorstva (Museu Marítimo de Ílhavo) u gradiću Ílhavo, udaljenom 60 km od Porta, drugog portugalskog grada po veličini. U Portugalu je uobičajena praksa da se izložbe u povodu Dana marke organiziraju u manjim gradovima.

Moderno zdanje Muzeja pomorstva Ílhavo bilo je dobar izbor za održavanje izložbe, jer se poklopilo s njegovom proslavom 75. obljetnice. To je bila i prilika za izdanje prigodne dopisnice s prigodnim žigom, koja je promovirana na samom otvorenju izložbe.

Na svečanom otvorenju izložbe ÍLHAVO 2012 osim predsjednika Portugalskog i Grčkog filatelističkog saveza, te predstavnika HFS-a i organizatora Clube dos Galitos posebno su bili dojmljivi pozdravni govori José R. Estevesa, načelnika grada Ílhavo a naročito Raula Moreira, direktora Filatelije Portugalske pošte i aktualnog predsjednika WADP-a. Hrvatski predstavnik Ivan Librić je u pozdravnom govoru spomenuo posebnu temu izložbe - pomorstva uz paralelu kako je grčko pomorstvo obilježilo antiku, portugalsko u otkriću Novog svijeta, a hrvatsko dubrovačko trgovačko krajem Srednjeg vijeka.

Izložba je na 350 vitrina imala dva dijela : nenatjecateljski i natjecateljski. U prvom bila su tri razreda : Službeni u kojem su sudjelovale pošte Portugala i Hrvatske, dok su u Posebnom izlagali članovi ocjenjivačkog suda, a u Počasnom razredu bila su dva izloška ranije ocjenjeni Velikim nagradama. U natjecateljskom dijelu u svim  F.I.P. razredima s posebnim naglaskom na pomorstvo u poštanskoj povijesti i tematici bilo je izloženo 80 izložaka od čega 50 portugalskih, 18 hrvatskih i 12 grčkih. U razredu literature bilo je ukupno 17 naslova od čega čak 8 hrvatskih. Ocjenjivački sud od 7 članova bio je međunarodni sa čak 4 FIP sudaca – 5 Portugalaca; Miranda da Mota kao predsjednik, António Cristovão, Manuel Portocarrero, António Borralho i Vitor Falcão), Ivan Librić iz Hrvatske te Antony Virvilis iz Grčke kao dopredsjednici Ocjenjivačkog suda. Medalje su bile izrađene iz keramike, vrlo originalnog dizajna u oblika keksa, dok su mladi uz medalju dobili i vrlo lijepu barku izrađenu u keramici.

Kvaliteta izložaka bila je nevjerojatno visoka što potvrđuju i rezultati: čak 10 velikih zlata, 15 zlata, 10 velikih pozlaćenih i 16 pozlaćenih medalja. Grand Prix izložbe osvojio je Luis Manuel Moreira Barreiros za izvanredan izložak “Predfilatelija Portugala i kolonija” sa 96 bodova. Od 15 posebnih nagrada moramo istaknuti da je izložak “Zlato i zlatno” Maras Julija sa 88 bodova i zlatnom medaljom proglašen najboljim hrvatskim izloškom, te je dobio i posebnu nagradu Prix Greece. Nagradu HFS-a kao Prix Croatia (srebrnjak “Karaka”) dobio je Manuel Angelo Domenech Lima Torres za najbolji portugalski izložak “Predfilatelija Portugala” (veliko zlato sa 93 boda). Posebnu nagradu (Kutija s kompasom i dalekozorom) dobio je i Zdeslav Vukas za izložak “Poštanske rute i tarife Rijeke i Istre u prvoj polovini 19 stoljeća” Ukupno gledajući hrvatski izlagači su bili vrlo uspješni jer su za 18 izložaka u natjecateljskim razredima tradicionalne filatelije, pošt.povijesti, cjelina i mladeži osvojili : 3 zlata, 2 velike pozlaćene, 4 pozlaćene, 1 veliko srebro, 6 srebra, 1 posrebrenu i 1 brončanu medalju. U razredu literature za 8 izložaka osvojene su : 1 velika pozlaćena medalja, 4 pozlaćene i  3 srebrne.

Slijedi pregled svih hrvatskih izložaka; prezime i ime izlagača, naslov izloška, broj osvojenih bodova, te medalja:

HRVATSKA POŠTA

Croatian   Lighhouses

 

Službeni razred

LIBRIĆ Ivan

Football in   Croatia

 

Posebni razred

MARTINAŠ Ivan

Postmarked Stamps   of Rijeka, Fiume   1918-1924

85

Zlatna

GLAVIĆ Matej

The Mistakes and Particularies on stamps of Croatia

76

Pozlaćena

BILANDŽIĆ Tihomir

SHS Croatia Issue 29.10.1918

83

Pozlaćena

BILANDŽIĆ Tihomir

SHS Regular Issue   1919 „Sailors“ Study of Types

79

Pozlaćena

STEFANOVIĆ Željko

Republic of Croatia No. 1

70

Srebrna

MERLAK Mirko

Philatelic   Edition „Serbian    Republic Krajina“   1993-1997

68

Srebrna

VUKAS Zdeslav

Postal Routes and Rates of Town Fiume & Istrian Peninsula in 1st half of 19th century

88

Zlatna

MERLAK Mirko

Postal History of Dalmatia  1919-1921

71

Srebrna

PERVAN Berislav

Prisoners Post of   CampJasenovac 1941-45

82

Pozlaćena

BOTKOVIĆ Krešimir

Overview Postal Cards Used on Territory Croatia 1869-969.

82

Velika pozlaćena

MARAS Julije

Gold and Golden

88

Zlatna

KATANČEVIĆ Slavoljub

The Lighthouse -  Solitary Sentinel

67

Srebrna

MUSLADIN Stjepo

Christopher   Columbus – Discovery of New World 1492

65

Srebrna 

LIBRIĆ Luka

Croatian Olympic   Medals

65

Srebrna

LIPOVAC Maša

The Magic World of Colours

70

Velika srebrna

KOVAČIĆ Zdravko

The Endless Empire of    Imagination

75

Velika pozlaćena

BILANDŽIĆ Branimir

500th Anniv.of Discovery of America & Ch.Columbus

63

Posrebrena

KOVAČIĆ Zdravko

Game called   Baseball

60

Brončana

HRVATSKA POŠTA

„Postage Stamps of the   Republic Croatia   1991-2011“

75

Pozlaćena

MARKA NOVA

Magazine „Acta   Philatelica“

78

Pozlaćena

MARAS Julije

Catalogue   Postage stamps  Republic Croatia 2011

75

Pozlaćena

GLAVIĆ Matej

Almanah Novska

65

Srebrna

HFS

Magazine   „Hrvatska filatelija”

82

Velika pozlaćena

HFD    Zadar

“Zadarski   Filatelist” – Philatelic Magazine

65

Srebrna

HFS

Catalogue   „Alpe-AdriaPhila 2011 Opatija”

76

Pozlaćena

MURIĆ Dino

Catalogue   „Trakošćan 2010“

66

Srebna

*članovi Filatelističkog kluba Zagreb su istaknuti debljim slovima

Izložba ÍLHAVO 2012 popraćena je katalogom na 72 stranice u kojem su osim protokolarnih pozdrava, programa, pravila i liste izlagača, još 4 članka: o lovu bakalara, te filatelistički „Hrvatski svjetionici“ na 15 (!) stranica Ivana Librića, „Pošta Ílhavo-a i okolice“, kojeg je autor Jorge Luis P. Fernandes, te „Prvi propis o međuotočkoj pošti Azora“ autora Luis Frazão.

Portugalska pošta CTT je za vrijeme trajanja izložbe organizirala poseban šalter pošte Ilhavo. Filatelistički je izložba ÍLHAVO 2012 obilježena sa 3 portugalska prigodna poštanska žiga od kojih dva ulaze u zbirku CROATICA. Naime prvim žigom 3.10.2012. obilježen je “HRVATSKI DAN”, drugim 4.10.2012.“Dan Grčke”, a trećim 6.10.2012. sama izložba sa tekstom “PORTUGAL-CROÁCIA-GRÉCIA”.

Filatelistički klub Zagreb pridružio se filatelističkom obilježavanju izložbe ÍLHAVO 2012 s prigodnim žigom 2.10.2012. u pošti 10101 Zagreb, te s prigodnim dotiskom na dopisnici i kuverti broj 3/2012. Za Portugalce je ova dopisnica bila veliko iznenađenje, jer je na dotisku prikazan Antun Pušić, rođen u Dubrovniku, a bio je guverner Zelenortskih otoka (Cabo Verde), te portugalski kontraadmiral, znanstvenik i osobni savjetnik portugalskog kralja João VI. Većini Portugalaca nije bilo poznato da je Antonio Pusich porijeklom Hrvat.

Posebno je pozdravljeno sudjelovanje Hrvatske pošte na izložbi ÍLHAVO 2012. Ne samo sa naročito atraktivnim markama u izlošku “Hrvatski svjetionici”, već prvim izlaganjem u natjecateljskom dijelu u razredu literature s monografijom “Poštanske marke Republike Hrvatske 1991-2011”. Uz to moramo spomenuti da je Hrvatska pošta dala i posebnu nagradu, a jedna je monografija uručena Raulu Moreira, direktoru Filatelije Portugalske pošte.

Filatelistički klub Zagreb odlično je reprezentirao hrvatsku filateliju na izložbi ÍLHAVO 2012, jer su osobno prisustvovali uz predsjednika Julija Marasa sa suprugom i Željka Librić, rizničarka Kluba i član Ivan Librić. Osim toga iz našeg Kluba bila su četiri izlaganja – tri u natjecateljskoj klasi; Julije Maras u tematici i literaturi i Maša Lipovac u razredu mladih dok je Ivan Librić izlagao u posebnom razredu. Treba naglasiti da je delegacija Kluba dočekana u vrlo prijateljskom duhu na svakom koraku, ostvarivši mnoge vrijedne filatelističke kontakte s željom da se uspostavljena suradnja s portugalskim i grčkim filatelistima nastavi i u budućnosti.